| Mobile| RSS

MENGHAYATI PERJUANGAN HASAN AL-BANNA

Membaca kisah perjuangan Hasan Al-Banna dan Ikhwanul-Muslimin membuatkan kita akan lebih memahami erti perjuangan Islam dalam era modenisasi.

Kejayaan puak sekularisme menamatkan sistem pemerintahan Islam adalah petanda jelas yang menunjukkan akidah dan iman umat Islam semakin lemah dan celaru. Perlahan-lahan sekularisme mendidik minda umat Islam supaya mencintai dunia dan menjauhi agama.

Sekularisme mengajar pemimpin Islam supaya memisahkan urusan pentadbiran (politik) daripada tuntutan agama. Model ekonomi Islam pula harus digantikan dengan sistem kapitalisme. Manakala kehidupan sosial masyarakat juga harus diserikan dengan fesyen yang mendedahkan aurat, lelaki dan wanita diajar supaya bebas bersosial dan arak adalah barang dagangan yang menguntungkan.

Hasan Al-Banna melihat sekularisme sebagai ancaman kepada akidah umat Islam. Saban hari beliau melihat masyarakat Islam disekelilingnya semakin tidak endah pada keruntuhan akhlak dan maksiat yang semakin berleluasa. Beliau berpendapat, jika sesuatu tidak dilakukan, maka umat Islam akan terus hanyut dan sukar untuk dipulihkan semula.

Atas kesedaran itu, beliau dan rakan-rakannya berusaha menubuhkan Ikhwanul Muslimin. Dalam waktu yang singkat, Ikhwanul Muslimin berjaya muncul sebagai gerakan Islam yang amat berpengaruh di bumi Mesir dan juga di negara-negara Islam yang lain. Pemikiran dan tulisan Hasan al-Banna telah berjaya menyedarkan umat Islam tentang peri pentingnya perjuangan untuk menghapuskan fahaman sekularisme.

Hasil daripada perjuangan Hasan Al-Banna ini dapat dilihat sehingga ke hari ini. Biarpun Ikhwanul Muslimin hanya tinggal nama, namun roh perjuangan itu masih menjelma dalam pertubuhan-pertubuhan Islam yang lain. Video di bawah ini adalah permulaan yang baik bagi sesiapa jua yang ingin mengenali idealisme dan fitnah yang telah menimpa Hasan Al-Banna.

Selamat menonton.


TIPS:
1) Paparan semua blog lebih pantas, menarik dan selamat jika anda menggunakan pelayar FIREFOX!
2) Sertai peraduan mudah ini! Klik di sini untuk keterangan lanjut.
3) Dapatkan terus entri terbaru blog ini ke peti email anda. Klik je sini

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
1 comments
gravatar
nur 'adli azhari
on November 21, 2009 at 6:30 PM  

mmg mengagumkan!

Post a Comment

Salam,

Ruangan komen di blog kini dibuka kepada sesiapa sahaja termasuk anonymous. Bagaimanapun, saya tidak akan bertanggungjawab ke atas mana-mana komen yang dihantar ke laman blog ini.

Wassalam..

Nota: Komen yang berbaur lucah atau mempunyai unsur pengiklanan akan dipadamkan.

Ingin beriklan di sini? Klik di sini sekarang!

Nak tahu cara dapatkan FREE streamyx?

Klik sini dapat duit! Biar betik?

"Setiap Klik Anda Membantu Blog Ini Untuk Berkembang"

KALIMAH ALLAH